מתכון ללחם טבעוני טעים! ללא גלוטן

לחם בריא ללא גלוטן וללא שמרים

את המתכון הזה אני משתפת כאן אחרי כמה קילוגרמים של כוסמת שנזרקו לפח ואחרי כמה לחמים שהצליחו ונאכלו בהנאה רבה. את ההשראה למתכון קיבלתי ממתכונים שונים שמצאתי ברשת, אלה חלק מהם – כאןכאן וכאן

מצרכים

חבילת כוסמת ירוקה – 500 גרם (לשים לב שזו לא כוסמת חומה קלויה)
מינימום 3 כוסות מים להשרייה
ובנוסף 1.5 כוסות מים
כף מלח
כף שמן זית לתערובת
ובנוסף כף שמן זית לשימון נייר האפייה
2 חופנים אגוזי מלך קצוצים גס (או כל תוספת אחרת שרוצים)

כלים

קערה גדולה – לא מאלומיניום
מסננת צפופה ("מסננת אורז")
בלנדר מוט או רגיל או מעבד מזון (העדפה לבלנדר מוט)
תבנית מוארכת (תבנית לחם או אינגליש קייק ארוכה)
נייר אפייה (רצוי אקולוגי)

לחם בריא ללא גלוטן וללא שמרים

איך מכינים

(להתחיל יום לפני שרוצים לאכול מהלחם)
(אם מתכוונים להנביט את הכוסמת, רצוי להתחיל יומיים לפני שרוצים לאכול את הלחם)

ממליצה לקרוא טוב את המתכון לפחות פעמיים לפני שמכינים

בבוקר – לשטוף כוסמת לכסות בהרבה מים ולהשרות עד הערב. 
מינימום 5 שעות
אם ממש ממש חם בחוץ, אפשר להשרות כשעה/שעתיים על השיש ואז להכניס למקרר לעוד כמה שעות

בערב – להעביר למסננת צפופה ולשטוף מתחת לברז למשך כמה דקות
לסנן היטב מהמים
להחזיר לקערה 
להמיס כף מלח ב-1.5 כוסות מים ולהוסיף לקערה. לערבב היטב
לטחון הכל עם בלנדר מוט 
(אם אין בלנדר מוט, להעביר את התערובת לבלנדר/מעבד מזון ולטחון – יכול להיות שתצטרכו לטחון ב-2 נגלות, כי מדובר בכמות לא קטנה – ולהחזיר לקערה)
לכסות את הקערה במגבת ולהשאיר על השיש למשך הלילה – או לפחות ל-12 שעות

 

למחרת (כעבור 12-18 שעות) – 

לא לתת לריח החמצמץ לבלבל אתכם, לשם בדיוק אנחנו מכוונים 🙂

לחמם תנור ל- 250 מעלות 

להוסיף לתערובת כף שמן זית ואגוזי מלך קצוצים (או איזו תוספת שרוצים) 
ולערבב מאוד לאט ובעדינות כדי לא 'להפיל' את התערובת יותר מדי

לשמן נייר אפייה 
לרפד את התבנית
ולהעביר את התערובת לתבנית 

לאפות 15 דקות, 
להוריד את הטמפרטורה ל-200 ולהמשיך לאפות למשך שעה ורבע

להוציא מהתבנית, להפריד בעדינות את נייר האפייה ולהניח על רשת לצינון

אם התחתית או הדופן עדיין רטובה מדי, או שהלחם לא קיבל צבע,
אפשר להמשיך לאפות 10 דקות נוספות ללא תבנית וללא נייר אפייה

לצנן לפחות שעה לפני שפורסים
מומלץ לפרוס ולהקפיא
לצנן עוד שעה לפני שמקפיאים

** מי שרוצים להגדיל את הערך התזונתי, מוזמנים להנביט את הכוסמת לכמה שעות אחרי שלב ההשרייה 

** כדאי לקחת בחשבון שכל תנור מתנהג אחרת, ולכן אם הלחם יצא רטוב מדי, בפעם הבאה תעלו את הטמפ'. אם הלחם יצא שרוף מדי, בפעם הבאה תורידו את הטמפ'. עד שתמצאו את הטמפ' הכי מתאימה לתנור שלכם.

** כדאי גם לקחת בחשבון שאולי לא יצליח בפעם הראשונה (ואולי גם לא בשנייה ובשלישית…), אז אני ממליצה להיות ממש סבלניים, לעקוב אחרי המתכון, ואם לא מצליח, לנסות להבין למה לא הצליח ולעשות התאמות.

לחם בריא ללא גלוטן וללא שמרים
לחם בריא ללא גלוטן וללא שמרים

לפוסט הזה יש 25 תגובות

  1. סנאית

    היי עינת יקרה
    האם אפשרי לאפות הלחם גם בטוסטר אובן
    או שמומלץ רק בתנור?
    בטוסטר אובן גם יש אפשרות לאפייה ב-200 מעלות או 250
    אשמח לתשובתך
    מאד רוצה להכין את הלחם כבר השבוע
    שתהיה שנה מבורכת!

    1. עינת שגיא

      היי. אני מאמינה שאפשר גם בטוסטר אובן. רק כדאי לשים לב שלא נשרף, כי שם הוא קרוב יותר לגופי החימום.

  2. עינת

    היי עינת
    ניתן להשתמש בקמח כוסמת? במקום הכוסמת ?
    תודה לך.

    1. עינת שגיא

      היי. לא ניסיתי. אבל גם אם כן, זה קצת מאבד מהערך התזונתי, כי זה בלי השריה והתססה.

  3. ורדה מדהלה

    היה לי נסיון לא טוב עם לחם כוסמת לפי מתכון אחר …. נזרק לפח
    הנבטתי את הכוסמת וטחנתי לפי ההוראות שלך
    יצא פצצה
    תודה עינת

  4. ענת

    שלום עינת,
    הכנתי. הקצוות היו פריכים וטעימים, אבל בפנים היה טעם דומיננטי של כוסמת, למרות ההשריה ממושכת והשטיפה היסודית. יש דרך להוציא את הטעם הזה? אולי אפייה יותר ממושכת? קלייה של הפרוסות בטוסטר?
    בכל מקרה יצא ממש יפה, ונפרס יפה לפרוסות. תודה

    1. עינת שגיא

      היי ענת. אפשר להחליף את התוספות לכאלה עם טעם דומיננטי יותר. וגם, כשמורחים משהו על הלחם זה יכול לטשטש את טעם הכוסמת. למרות שאני אישית מאוד אוהבת את התוצאה הסופית עם האגוזים 🙂

  5. נסיה

    שלום עינת,

    תודה רבה על המתכון❤

    ניסיון ראשון: הלחם יצא ממש דחוס. השארתי את זה להתפחה 12 שעות בתבנית בתוך התנור.זה לא תפח בכלל. גם לא היה לזה שום ריח חמוץ לפני האפייה. ממש אהבתי את הטעם
    אולי יש לך טיפים עבורי לקראת הניסיון השני?
    תודה רבה וחתימה טובה❤

    1. עינת שגיא

      היי נסיה. נסי להתפיח יותר שעות (אבל לא יותר מ-18, כי לי התקלקל אחרי 18 שעות). ובחוץ, על השיש, לא בתנור. בהצלחה

      1. נסיה

        תודה רבה! בטעות השארתי 18 שעות (לא התעוררתי בזמן..) יצא מעולה! איזה אושר. איזה פשוט. תודה רבה ❤❤❤
        אגב, איך יודעים לזהות שזה החמיץ והתקלקל?

        1. עינת שגיא

          יאא מעולה 🙂 כשזה מקולקל הריח ממש לא נעים

  6. אתי

    אני מנביטה על מגש מכוסה במגבת,
    יש לך רעיון נוסף להנבטה, תודה

  7. רינה

    טיפ – אחרי שטוחנים, להעביר ישירות לתבנית האפייה, שם במהלך הלילה יתפתחו הבועות. הלחם ייצא הרבה יותר אוורירי 🙂

  8. נדיה אפללו

    הלחם כוסמין יצא נהדר תודה על מתכון נהדר מאמצת בקביעות

  9. טל

    לחם טעים להפליא.
    בחוץ ממש קשה ופריך.
    בפנים עדיין לח.

    לכן מכניסה לטוסטר ויוצא מושלם.

    אגב,
    הוספנו גרעיני דלעת.

    1. עינת שגיא

      איזה כיף 🙂 תודה טל! גם אני מוסיפה לפעמים גרעיני דלעת וחמנייה 🙂
      נסו לאפות פחות זמן על 250 מעלות ויותר זמן על 200 מעלות. אולי זה יאפה יותר בפנים.

  10. דגנית

    תודה רבה, הכנתי והצליח לי – הלחם יצא טעים מאוד!
    מודה שלאור ההקדמה שלך קצת חששתי, אך הקפדתי על כל ההנחיות הפשוטות והברורות, ויצא לחםמעולה ומשובח!
    אימצתי!

  11. רחלי נוריאלי

    הי עינת, הכנתי צעד אחרי צעד ויצא מושלם. במקום אגוזים הוספתי 100 גרם שומשום. מקווה שיישאר מה להקפיא…

  12. ליזי

    תודה רבה מתכון נראה מעולה
    רוצה לנסות🙏❣️

כתיבת תגובה